Monday, December 10, 2012

SAAT CEMAS TERPERANGKAP DALAM KERETA SENDIRI

 entri khas utk kawan2 yg nak tau cerita cemas semalam...


semalam lepas isyak...lebih kurang jam 830 pm aku,hubby & 2 anak comel kami mulakan perjalanan nak ke puchong utk undangan perasmian kedai makan sorg sedara hubby..
so dah kata nk p makan free kan mmg x masak le for dinner...
dalam dok borak2 tu... benti lampu merah kat trfk light dkt simpang 4 dkt dgn balai polis p11..
tetiba hubby cakap "eh,kete kite ni xde lampu ke?" tp dah check mmg da on lampu..
then realized aircond,radio,segala jenis lampu signal,spotlight,lampu break,lampu depan sumenyer xde..
trafiklight ijo so jalan jer dgn kete camtu.. tetiba tekan minyak kete x laju..
terus emergency stop tepi jalan.. nak bukak pintu pulak x boleh..adoyai!!! kami terperangkap! dah mula peluh sebab kepanasan xde aircond.. nak bukak tingkap pon x boleh!! tingkap pon jammed!! oh apelah nasib???

dah le tgh ujan..dengan anak2 kecik! dlam hati hanya mampu berdoa.. da pegang fon nk mintak tolong... hubby cakap nnt dulu.. dia cube stat enjin.. alhmdulillah kali ke 2 stat enjin idup.. terus bukak pintu & tingkap muat2 tangan.. tgh ujan mane leh bukak tgkap luas2...dpt oksigen pon da syukur...
hubby bukak bonet...belek2.. then bgtau.. "kite kena patah balik. tepi jln ni x slamat kang org x nampak kite.." aku ikut jer mana yg terbaik sambil dalam hati x lekang berdoa.. ajak danial doa sama... kami amik jalan yg dipikirkan selamat dgn keadaan kereta yg x berlampu dan jalan macam siput.. elakkan yg byk trafik lght sebab klo stop takot enjin pon mati...

on the way back xde pilihan kena lalu bukit yg tinggi jugak kat balai polis p11 nun...
tetiba kereta xde pickup & bergegar... uish..jgnla mati enjin kat cini.. sgt bhaya kpd kami & pemandu lain...
kami masih teruskan pjalanan dgn harapan sempat ke sampai umah... sudahnyer x sempat jugak... masa turun bukit kereta kami berjalan sendiri.. pedal minyak dah x fungsi. mujur break bfungsi... nampak ade busstop kat depan sikit... berdoa agar sempat sampai busstop... alhamdulillah Allah tolong kami sekali lagi.. kami sempat sampai d busstop ngam-ngam jer.. tersadailah kami d busstop dlm keadaan ujan..

hubby try kol kawan2 dia.. sumer x berjawap..mlm minggu mungkin sumer tgh sedap lepak2 dan x tgk fon sgt... danial siap berdoa "ya Allah tolonglah kami... bagilah duit yg banyak sebab nanti ibu ngan papa boleh beli kereta baru yg tak rosak..boleh bawak danial ngan adik jalan2".. aku & hubby gelak pecah perut.... bagus betul anak ibu ni!mudah2an doamu dimakbulkan...amin...

panjang jugakle danial berdoa tp part tu la yg paling best.. tunggu ujan slow.. aku dan anak2 kuar kerete & lepak kat busstop.. mujur budak2 x meragam.. tp x lama danial mengadu lapar.. alahai siannyer.. sudahnyer aku dan anak2 menapak jalan kaki balik ke rumah kami.. adela kot dlm 600 meter camtu.. lenguh giler dukung si haikal yg dah makin berat.. mujur danial ok.. so kitorg menapak dengan enjoy.. sampai umah terus masak nasi buat nasi goreng jer.. anak2 macam paham alhamdulillah x meragam... anak2 da kenyang baru hubby sampai umah.. tumpang kete kawan dia.. amik duit utk ke kedai dan uruskan kereta kami.. sian hubby...

malam tu jugak terus kami bincang utk consider kereta baru... dah beriban berhabis utk kereta ini... dan ultimatenye kami terperangkap dlm kereta sendiri... mujur masa tu hubby ade.. x leh imagine kalo aku & anak2 ajer time tu since aku le yg byk drive ke hulu hilir bawa anak2... syukur ya Allah dgn pertolonganmu.. KAU peliharaku & anak2ku..

sekian kisah yg mungkin boleh dijadikan iktibar... bersedialah dgn apa2 alat yg boleh memecahkan tingkap incase jadi macam kami.. apepun..bile situasi cemas mmg kena tenang..atau buat2 tenang supaya anak2 x takot..dan kena cepat berfikir ape nk kena buat...



Thursday, May 3, 2012

rindu....

sudah lama nyer tak berblog..
masa bila la orang dok update blog ek???
pesal aku rasa mcm x cukup masa je nak update blog...

sekian entri utk kali ini..
kire update la jugak ni kan!
hahahahha......

Sunday, November 21, 2010

dialog

Dialog ibu-danial pagi smlm:

ibu : kalau nak mandi kolam, gosok gigi dulu... meh ibu gosok gigi danial ok...
danial : ok bu...denel (danial) gosyok gigi dulu...

tengahari smlm danial amik wallet papa....

papa : danial, mana wallet papa... papa nak..
danial : papa makan nasyi (nasi) dulu... ibu chuap (suap) ok.

rewind malam kelmarin pada jam 11 malam, ibu tringin makan burger yg papa masak.
selepas papa selesai masak burger;

papa : danial, kejutkan ibu.... sian ibu sakit... ajak ibu makan..
danial : ibu... chian ibu shakit eh... jom makan jom... meh.. meh... papa dah mashak....

tapi sebelum itu, teringat dialog ini tatkala danial menjengukku di bilik masa papa masak burger;

danial : ibu... (sambil mengusap dahi dan pipi ibu) ibu shakit eh...
ibu : ibu pening la danial.. ibu nak tido kejap.. danial main dengan papa yer...
danial : chian ibu shakit.... ibu jom shital (ibu, jom p spital)
ibu : takpa, ibu sakit sikit jer... ibu takmau pegi hospital nanti doktor cucuk..
danial : ok bu... ibu tido eh... babai... (sambil berlalu pergi)

itu lah antara dialog danial yg mencuit hati ibu dan papa..
di usia 2 tahun 1 bulan, danial sudah pandai cakap macam2... dan sudah boleh dibawa berborak...
ramai orang kagum bile tgk danial petah berkata2..
ku jua sebagai ibu tidak menyangka danial secepat itu boleh memahami dan mentuturkan kata2 di peringkat usianya sekarang

dialog di kedai toys semasa danial berusia 1 tahun 3 bulan ;

danial : papa, nak oto (motor) tu!!!
jurujual : kak, bape umur anak akak ni?
ibu : 1 tahun 3 bulan dik
jurujual : mak aih, da pandai cakap siap mintak motor....
ibu : (senyum ajer)

danial, mudah2an nanti da skolah leh jadi pemidato atau pendebat excellent okay!

Sunday, October 24, 2010

Bajet 2011

15 Oktober lalu mmg harii yg ditunggu2 oleh majority rakyat mesia terchinta...
x terkecuali orang2 gomen lah ...
apapun, ku bersyukur atas apa jua yg diberikan kepada penjawat awam..
yg menjadi perhatian kebanyakannya ialah pemansuhan PTK dan pemberian RM500 tu
tp bagiku, paling menarik perhatian ialah 90 hari cuti bersalin!!!!!
wah.. x perlu lah amik unpaid leave macam masa bersalinkan danial dulu....!!!

tp disebalik itu, ade jugak desas-desus yg x sokong...
hmmm.... kenapa hek??? kenapa bile bab2 camni, kerajaan dah bagi kemudahan pun masih nak merungut???
susah jugak nak komen... dan terpikir jugak kenapa ada suara yg x setuju??
apa yg pasti, ibu2 yg mmg proBF pasti akan sokong kan!!!
x dinafikan masih ada ibu2 yg antiBF...
mmg x mahu langsung BFkan babynya walaupun baru berusia sehari!!
kasihan anak itu.....
ada juga yg meyokong BF tetapi cepat putus asa....

bajet 2011 aku x follow sgt kalini..
sebelum ni siap beli newspaper utk tahu detail.. kalini macam dengar camtu jer...
menyentuh pasal cuti 90 hari tu.... x saba nk tunggu circular mengenainya...
tp mengikut info, jumlah cuti bersalin sepanjang servis masih tetap sama iaitu 300 hari
jadi currently 60 hari cuti bersalin dapatlah hingga 5 kali bersalin semasa dalam servis (60 hari x 5 kali = 300 hari)
tapi bile 90 hari maka dapat hingga 3 kali je la... (90 hari x 3 kali = 270 hari. lagi 30 hari tu utk anak ke 4 la kot, kena sambung dgn cuti rehat or unpaid leave...huhu)
kesimpulannya, in my opinion.... kerajaan sebenarnya memberi kelonggaran utk ibu2 merancang cuti bersalin dgn limit 300 hari....
ape2pun, tunggu jela circular JPA utk info lebih lanjut...

*p/s : ibuizz sudah boleh merancang bagaimana nak portionkan balance 240 hari cuti bersalin( 60 hari da pakai utk izz danial dulu)

Wednesday, July 28, 2010

2 tahun

esok 28 sept 2010...
izz danial genap 2 tahun...
maka secara x langsung, tercapai la jugak azam utk ibu BF izz danial sehingga atleast 2 tahun!!
congratulation to me!!!!

klo ikut islamic calendar 28 ramadhan lalu danial da cukup 2 tahun..
so, start 2 syawal aritu, ku sudah berkira mahu weaning-off danial...
uish... cabaran yag lebih hebat daripada BF danial!!
bukan senang rupenye mau weaning-off nih... emosi beb!!!!
2 tahun beb.. mana mungkin utk sekelip mata je dipisahkan begitu...
jenuh jugak la pujuk2.... main psiko itu ini...
hari pertama danial tdo tanpa nenen ibu... sungguh touching!!!
setelah puas danial meminta dgn ibu, akhirnya danial tertido berbantalkan nenen ibu.. sambil memeluk erat ibu...
kesian anak ibu.. x dapat nenen, dapat jadi bantal pun bolehlah...
aku yg syahdu gile!! huaaaaa...

waktu malam pun sudah berubah bile aku pun kena bangun malam utk bancuh FM...
adeh... payahnyer!!!!
akhirnya aku pulak yg malas nak teruskan hajat weaning-off danial...
ku pikir .. ku tenung... ku renung...
nape plak aku kena stop BF danial yer??
susuku masih ade... cume aktiviti mengepam sudah tidak dilakukan daily..
pam masa outstation ajer...
aku sepatutnya bersyukur atas rezki yag diberikanNYA...
kenapa harus ku sekat rezki anakku???

kesimpulannya,azam utk weaning-off danial at the age of 2 yrs hanya tinggal kenangan..
izz danial.... ibu akan terus menyusukanmu selagi kamu mahu...ini janji ibu, sayang!
ops, kalau ade adik camne ye danial???
penah ku bertanya soklan itu...
bijak anak ibu... "adik nenen shelah (sebelah)tu... denel (danial) nenen shelah ni..."
2 tahun.. danial sudah banyak celotehnya...sudah pandai mengadu itu ini..
sudah pandai demand.. sudah kenal animals, transports, 123, abc, alif ba ta,dll.....
ramai mengatakan danial cepat belajar jika dibandingkan rakan seusia...
alhamdulillah...berkat susu ibu, danial seorang yg cepat pickup & punya IQ yg excellent..
owh.. terlalu memuji anak sendirikah??? ape salahnye kan... hehehhe..
bukankah kata2 ibu juga merupakan satu doa....??=)

2 tahun... terlalu byk utk dikongsi memori indah membesarkan anak yg seorang ini..
biarlah ibu menyimpan memori itu dilubuk hati dan ingatan ibu..
mengandungkanmu... melahirkanmu...menyusukanmu...membesarkanmu
semuanya indah buat ibu...ibu sayang kamu!!
yang amat penting ialah pabile makanan pertama yg mengisi perutmu ialah colostrum susuibu...
semoga dgn berkat susuibu, izz danial menjadi anak yg soleh, berjaya di dunia dan akhirat..
coretan ini hanya sebahagian daripada memori indah bersama izz danial selama 2 thn...

semoga ku terus diberi kekuatan dalam membesarkan iz danial dan adik-adiknya...
amin..

Friday, April 9, 2010

cerita ibu

salam semua!!!
sudah lama x update blog.. saat yg amat dirindui..
huhu... kepad yg tertanye2 dan soh update tu.. sori yer...
ku tidak kesempatan mau update slalu
ni dikala jumaat, ku spend time sket update..

xde ape nak cakap... diari kehidupan byk da berubah.
waktu bekerja juga sudah tidak ontime... mostly work extra hours..
tp utk seminggu ini, ku gagahkan jua balik tatkala matahari masih memancarkan cahaya..
kul 6.30 tu kire ok la kan...
daripada dok tgk cahaya bulan jer.. kang x kenal matahari plak!

masa bersama keluarga pada hari biasa @ weekdays udah limited..=(
sampai 1 tahap ku pikir mau aje aku jadi fulltime hsewife...
tp apakan daya...
direnung dan ditenung semula.. indah ISLAM itu
mmg da termaktub seorang isteri tugasnye di rumah..

ku cube motivate diri sendiri.. utk jadi seorag yg lebih kental..
kental dan kuat menghadapi cabaran dari setiap sudut...
ALLAH.. ku mohon padaMU.. mudahkanlah setiap urusanku.. amin..

namun, ape yg mengusik jiwa ialah anakku yg seorang itu...
BM ku tidak seperti dulu.. malu utk mengatakan.. anakku sudahpon disumbat dgn FM..
sejak itu, macam2 masalah kesihatan timbul...
akibat x sesuai dgn susu.. ku udah pening utk memilih brand ape yg nak kaci
atlast dirujuk kepada pakar.. anakku alah susu tepung..!!!!
so, alternatifnya ialah susu berasakan soya...
SEDIH!!! ku rasa amat bersalah pada anakku...
disebabkan ku gagal mensupply susuku padanya, dia yg tanggung akibatnya..
danial tahu susu ibu sudah kering.. namun dia masih meminta "nak nenen"
rintih sayu hatiku...
namun ku tetap offerkan padanya... ku tetap mempositifkan diri..
xpalah kalo x byk pun, dapat setitik dua pon jadilah.. asalkan x putus terus..
lgpun, danial lebih tenang bila berada dalam pelukanku smasa BF..
bukankah ibu2 berperanan menenangkan hati simanja??

danial sudah 18bulan.. sudah boleh dibawa berborak..
ku sronok melihat danial membesar di depan mata..
lebih sronok kalu 24jam bersamanya kan!!
danial sudah pandai mintak "adik"... gulp!sapa mau jawab ni???
huhuhu...ibu nak kasi stabil dulu supaya adikmu juga mendapat perhatian sewajarnya sepertimana ibu memberi perhatian padamu...

sekian saje utk kaliini...
sekadar melepas lelah di hari jumaat...

Saturday, March 6, 2010